Duit. Braper byk baru cukup?

Manusia, bile diberikan emas 1 gunung, nescaya akan dimintanya 1 lagi

Sembang 0

Perjuangan yang belum selesai-Tun M

Pengalaman hidup

Sudah jatuh, ditimpa tangga. diberak burung.tertelan skit.

Brain wash

how innocent jokes can mess with ur mind

mudu?pettew?

The origin of mudu

Wednesday, 26 October 2011

freedom of speech

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani..


 hari ni 26 Oct,deepavali (happy diwali to all my Indian friends)..bangun2 je da azan zuhur..kuar bilik sumer orang takda..rumet kuar g Penang (have a safe journey rumet).. then rasa cam nk tulis blog..hurm...nk tulis pasal ape ek? ni antara idea yang ada kat pale.. "takdir ku disini", "protein dan gym (aaa bodo.poyo.baru g gym seminggu)" or "freedom of speech".. haha....then pk2..ok..nk tulis pasal freedom of speech.yeay! (pastu wat fyp, insha Allah)

btw,
last post aritu aku cakp pasal "jgn program Islam yang kiter wat ni jadik laughing stock kat agama/bangsa laen"..


http://www.malaysiakini.com/news/179404
"epic failure". dem.

Freedom of Speech

 1.semua orang ada hak untuk menyuarakan pendapat tanpa ada gangguan
 2. semua orang ada hak untuk meluahkan perasaan termasok mencari, menerima dan memberi info dalam ape jua bentuk dan medium yang dia plih.

                                                                                            -article 19 ICCR-


freedom of speech atau kebebasan bersuara ni mmg lazimnya dipraktis di mana2 negara kat dunia ni..maybe kat negara komunis tak kot..aku tak pasti..tapi malangnya, kebebasan bersuara ini sering kali di salah gune oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.. sedar atau tidak, generasi kiter, gen Y, byk dipengaruhi oleh internet.. kiter percaya dengan ape yang kiter baca kat internet..bangun dari tido, benda first kiter buat on laptop..then bukak fb..then t byk orang share2...or kat grup2 cam anti Umno, anti Pas, anti DAP, pastu kiter baca..kiter tgk cam best..

"NAJIB BELI DINASOUR DENGAN DUIT KERAJAAN 3 BILLION"
kiter pon cam WTF is that! share!share!

pastu orang laen baca..najib beli dinasour?3 billion??wtf is that!! share! share! last2 sumer orang share..tp pada hakikatnye benda tu tak betol..tu contoh..pokoknye..kiter suke nk share benda2 gini..benda yang tak pasti kebenarannye...tapi implikasi dier besar..bile kiter share kat mana2 cam fb, orang akan baca. dan bile orang baca orang akan percaya dan sedikit sebanyak akan ada impact dalam diri mereka..kiter umat akhir zaman..mungkin salah satu fitnah akhir zaman kiter selaen al masih al dajjal adalah internet?sapa tahu?

tu salah satu violation dalam kebebasan dalam beruara (pandangan aku la)..yang keduanye tntang ape yang kiter tulis..tak kire la kat fb ke kat blog ke..memang la..ni blog kite..ikot suke kiter la nk tulis ape..tapi sebagai manusia yang bertamadun, yang educated, yang tinggal dalam negara yang berbilang bangsa dan agama, aku rasa kite kene jaga batas2 ape yang kiter tulis/sampaikan.. kalau nk ikotkan hati aku yang emosional ni, tulis ape yang aku nk tulis bole kene buang utp dan dicop racist.hahaha..mungkin sebab tu pada zaman Mahathir, surat khabar dikawal, ISA diwujudkan..ni semua pada pendapat aku, untuk menjaga keamanan dan kestabilan negara..

aku rasa panjang da ape aku tulis ni, until then, tq for reading..aku share video Tun Mahathir menyuarakan pendapat dier tentang orang Yahudi. enjoy!



"the press law is always been there, we have a multi racial country, if we're not careful there will be racial flare up"
                                                                                                      -Tun Dr. Mahathir Mohamad-


p/s:

amat: mak hang bodo!pak hang busuk!
ahmad: cib**! awat hang cakp mak pak aku lagu tu?!
amat: suke ati aku la!freedom of speech!

*facepalm*

Sunday, 23 October 2011

HIMPUN 2011 vs BERSIH 2.0

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi pengasihani.


Baru-baru ni pada 22 Oct 2011 bertempat di Stadium Shah Alam telah diadakan satu majlis yang dinamakan HIMPUN. bermotokan "selamatkan akidah umat", program ini dibuat untuk menentang golongan murtad dan proses permutadan yang kian popular baru2 ini..Disertai oleh byk NGO antaranye PEMBINA, PEKIDA,GAMIS, dll.


Sesuai dengan nama atau motonye, himpunan sejuta umat, so, target nye sejuta la kot. tp malangnye perhimpunan itu disertai hanya kira2 10 ribu orang. 10k/1 juta x 100= 1%.. kalau dilihat dari jumlah 10 ribu itu mmg lah ramai.tapi kalau dilihat dari segi percentage yang datg berbanding target hanyalah 1 percent.

 byk kan empty sit?yup..kira 1/3 dari stadium sahaja yang penuh.

so, ape yang pentingnya perhimpunan HIMPUN ni?
himpun ni adalah perhimpunan kedua seumpamanya selepas natrah pada 1950. Perhimpunan ini adalah bertujuan untuk menunjuk kan betapa kita bersatu padu dalam mempertahankan akidah umat islam. tapi malangnya, tidak mendapat sambutan. tapi kenapa?

kenapa kita tak boleh nk support perhimpunan aman ini?tapi, biler perhimpunan lain lajuuuu je kita pergi..contoh?

ini adalah perhimpunan bersih 2.0

ape beza perhimpunan bersih 2.0 dan HIMPUN. Aku wonder kenapa kita tak bole nk bagi sokongan macam kita support bersih 2.0.. ni kerajaan da halang wat road block bagai still ramai orang yang datg. kalau takda sekatan?wallahualam...kat fb pon sama..time nak bersih 2.0 sumer orang menyalak pasal bersih 2.0. tapi time himpun, naper hanya segelintir kecil sahaja yang bercerita mengenainya..

 aku tak nafikan bahawa tak datg, tak semestinya tak support..tapi, kan bagus kalo kiter datg? kalo perhimpunan lain kiter bole pegi.konsert kiter bole lompat2. ni benda2 gini kiter tak leh hadir..bukan kene bayar pon nk masokkk...siap ada konsert dari hijjaz ag..(konsert dier mmg best)


akhir kata..untuk saudara2 seISLAM ku yang membaca ini, aku menyeru kalian kalau ada masa, kiter support la perhimpunan macam ni..sedikit sebanyak insya 4jj1 akan ada kesadaran dalam hati kita..jgn biarkan program2 seperti ini terasing dan jadk "laughing stock" pada agama laen..

"janganlah kita terlalu bertolak ansur tentang beragama, kelak agama kiter ditolak beransur2"
                                                                                                              -HIMPUN 2011-

Friday, 21 October 2011

Salam perkenalan.

21 Oct 2011, 8.40pm.
hari yang membosankan..teringin plak rasanyer nk tulis blog..tapi nk tulis pasal ape? hurm..diri sendiri? tp aku tak popular..travel?dem..paling jauh pon aku g pasar malam je rabu lepas..pasal fashion? aku pakai baju yang sama kot g lecture for the past 4 years (true story).. so, lepas berpk panjang, aku rasa aku nk tulis pasal cetusan rasa dan idea yang terpendam dalam fikiran aku ini..itu je la yang mampu aku tulis..hihiihi...ok.thats all for now, enjoy!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More