Friday, 25 November 2011

braiinn wasssshhhh

In the name of Allah, the most gracious, the most merciful.

Hari ni hari Jumaat. tak. aku bukan nk nyanyi lagu rebecca hitam yang bertajuk jumaat. tapi saje je terngin nk tulis before g maen basketball. ha ha ha. tapi nk tulis pasal ape?hurm..aritu cam nk tulis pasal provokasi or web anti islam. tapi hold lu kot. baru lepas wat progress report. pale saaaakkkittt ag.  so, mari kiter sentuh isu yang direct and tak yah pk byk sgt tapi aku rasa ada significant impact pada diri kiter. tajuk dierrr....brain wash.

setuju atau tidak, kiter byk dipengaruhi oleh media sekeliling kite. kiter akan act direct or indirectly terhadap apa yang kiter lihat kat dpan mata or kat kaca tv/pc. aku nk bg satu contoh yang mudah. skang ni ada trend baru. orang suke baca 9gag. (ok.aku pon). kan kat situ macam ada satu pattern kartun cam "me gusta" "cereal guy" "troll dad" n byk ag. tapi ada 1 ni aku tatau nama dier ape.


aku bukan nk cakp pasal bacon or karikatur tu tapi die nyer tagline. "mother of god". kalo byk2 kali tgk kartun gini aku caya kiter2 mest ada tersebut tag line tu. yup. happen to a friend of mine. tgh sembang2 lawak2 dier cakp "mother of god". (thee hoooorrroooorrrr).

hurm...rasanyer macm tak yah kot cerita pasal keesaan tuhan..sebab aku yakin kalo dier muslim, dier mest tau pasal keesaan tuhan itu.

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani.

Katakanlah (wahai Muhammad): “(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;[1]
“Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;[2]Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;[3]“Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya”.[4]


-al ikhlas-


tu baru kartun yang simple. caner lak ngan kartun yang directly represent tuhan. contoh?




byk ag contoh2 dier..tapi kalo aku upload sumer kang da jadik 9gag lak blog aku.haha. kesimpulannye, hindarkan lah kartun atau gurauan camni..sebab lama2 akan tinggalkan impact kat dalam diri kiter secara sedar atau pon tidak sedar. tapi bukan setakat lawak je. movie pon byk da pasal tuhan. cam "clash of the titans", "supernatural" or movie yang agak latest, "immortal". byk lagi benda boleh tonton or dibuat lawak dan TUHAN bukanlah 1 darinye. 

post kali ni dibuat khas ntuk bermulanye tahun baru dalam kelendar umat islam. semoga bermulanye tahun baru ini, at least ada la skit sumbangan dan peringatan ntuk kite2 sumer.semoga tahun baru ini menjadi tahun yang lebih baek dari tahun2 yang sebelumnye. 




ok.hari hujan. terpaksa bersukan depan PC.


4 comments:

nak 9gagging kene pastikan dah baligh and mumayiz.

go go abang mudu!!hak3

p/s - aku prasan blog ko ngn panjang same background.lol

setuju dengan adik mudu...hehhehee

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More