Sunday, 11 December 2011

Duit. Braper byk baru ckup?

 
بسم الله الرحمن الرحيم

        Aku rasa ni normal soalan yang sumer orang tanyer. Braper byk yang ckup?no one ever know. Tapi izinkanlah aku berkongsi satu dua cerita yang leh skit sebanyak relate ngan isu yang hendak diceritakan diatas. 

Baru-baru ni, UTP ada conduct sumthing called "career placement week". Banyak kompeni datg. dari segagah2 shell, schlumbeger, sehingga ke kampeni yang biasa2 cam suruhanjaya tenaga (hahaha no offense).. semua orang beriya2 dtg kat booth company yang gempak2..siap ada yang camping kat company cam schlumbeger.aker solution or shell. ye la..sumer nk ensure masing2 punye masa depan yang terjamin ye tk? sapa nk keje baguih2 ngan gaji yang besar.. tapi ada gak company yang bajet bagus dengan pekerjanye yang agak gemok dan kerek. nk budak deans list je. kalo civil nk 3.8 n above. bukan gempak mana pon kampeni tu.bo0o0o0. hahha. ok. ckup2.


sumer pon jalan!


sebyk2 kampeni tu, aku hanya dapt panggilan dari proton. ok la. dapt gak. dari takda langsung. (ala sumer orang yang drop resume dapt interview proton). haha..then masa interview tu dier tanyer la macam2..interviewer dier sumpah sempoi..cite2..sembang2..cam borak2..rasanye sumer cm went well..(tapi tak dapt 2nd call pon)..hahha..ni la antara conversation yang aku nk share, n kot2 leh jadik panduan time interview t?


*lepas beberapa minit interview. kire tgh2 session la


PI= pakcik interview

PI: ni nanti bole ke ni?keje benda laen dari bidang awak mechanical ni?


aku:bole sir. bole2..sume benda bole



PI: blaja pasal robot pon ok?ni kat proton ni byk gile kot robot2..t salah tekan bole tertumbuk2 muka awak..bla3


aku: bole sir. saya bole blaja (dalam hati, pe fuck robot?!).

PI: bagus2..ok..tapi saya tgk ni expected salary byk sgt ni..3000..kalo kami offer 2400-2500 ckup?

aku: *paused for about 1 minute. dalam hati. (shit!shit!shit! sebab petronas offer 4500 ntuk fresh grad. beza 2000 kot. n kalo accept offer dier aku ada slim chance ntuk dapt offer petronas. sebab proton ada wat agreement ngan petronas bla3).


ok ckup la sampai situ aku share. mmg aku rasa aku leave bad impression . after all kalo dier kasik 2.5k its still not underpay. just tak leh lawan ngan petronas la. tapi tu bukan fair comparison. sebab petronas duduk dalam oil n gas industry. anyway, balik je aku pk. caner kalo aku tak dapt petronas n aku just blew my  chance with Proton? bak kata orang melayu ' yang dikejar tak dapt, yang dikendudung berciciran".

Damn.

 nway, yang lepas tu lepas la. then dalam 3 minggu lepas, aku g BN career fair. then apply la keje. aku bawak dalam 20 resume (ye btol tu.20.) mana2 ada tulis mech engineer fresh grad, aku letak. then chat la ngan kakak2/abg2 jaga booth tu. pasal gaji sumer. skali rata2 sumer offer rendah. 2.5 tu da byk gile la. n benefit mmg very basic ar. buat aku rasa so bad pasal interview ngan proton. hahaha..sebab compare ngan company laen, proton nye benefit n bonus jauh lagi byk.


time balik tu. all the way from KL aku asik pk 2 benda. braper sebenarnye gaji yang ckup?2.5 ckup ke? nk bayar rumah, kereta, minyak n tol (kalo ada), kumpul duit nk kawen ag. ni kene mintak kurangkan hantaran ni.ha ha ha.  n then aku terpk. aku rasa byk je orang yang hidup ngan gaji lebih rendah dari 2.5k. n siap ada anak ag. cam family aku, much lower than 2.5k kot. ngan 6 orang adik beradik. we survive. ye la. duduk segamat takda tol. tapi harga minyak/beras/ikan sama kot.just kene hidup dengan gaji tu la. jgn la ngan gaji 2.5k nk idop cam orang gaji 5 figures.
ouh, yang kedua, aku pk pasal subway. time tu 1st time aku beli subway. 6 inch origano, sliced ciken, lettuce and tomato, chilli and 1000 island sauce. hahaha. kg kaw2 baru mkn.

  my expectation on how i look like during interview



how i actually look like during interview.haha


ok. aku cerita cam da panjang sgt. tapi cam tak dpt nk reach tajuk dier. byk sgt merepek ni. nway, the point is, duit mmg takkan pernah ckup.kalau dapt gaji 5 figure pon takkan ckup. tu mmg da termaktub dalam sifat kiter. sabda rasullah

 "umat aku kalau diberi 2 bukit emas, nescaya dia akan meminta satu lagi."



So, tips ntuk aku dan rakan2 dalam pencarian kerja nanti. kalau time interview, company offer amaun, if relevant ngan kiter nyer degree and status as a fresh grad, terima lah. keje ntuk few years, gain experience, then kalo ada rezeki, baru lah kite cari kerja yang lebih baik. Dan ntuk rakan2 yang dah dapt kerja, tahniah aku ucapkan. biasanye yang da dapt kerja ni kampeni yang besar2 je. ye la amik orang before grad. bersyukurlah. sebab ramai lagi yang bukan je tak dapt kerja, interview pon tak dapt. 


ntuk rakan2 petronas yang laen, aku doakan kite sumer dapt lepas structured interview t dengan jayanye dan dapt diserap dalam petronas. n whoever reading this, please pray for us, especially me, hahha ntuk dapt buat interview tu dengan jayanye.

*lagu tema petronas maju jaya*

















0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More