Sunday, 4 December 2011

Pengalaman hidup

In the name of Allah, the most gracious, the most merciful.

Hari Ahad. Bosan plak. Teringin nk update blog. Tgk blog orang sini.Tengok blog orang sana. Die citer pasal dier buat ni. Depa citer pasal dier buat tu. aku pon nk gak la cerita aku watpa. Tapi da macam blog perempuan plak. hurm..pikir2 balik aku nk cerita pasal pengalaman hidup la. lagipon macam ada moral je. sharing is caring right? Orang yang pandai dier blaja dari kesilapan orang lain. jadi, kalo ada sorang yang pandai pon jadik la yang bole blaja dari kesilapan aku ni.

Cerita ni bermula time area2 2nd Year pengajian kat UTP. aku cam teringin gile nk guner kereta. teringin tu mmg da lama gile Tapi aku tak kaya cam kawan2 yang laen. So, kalau nk gune kereta, aku kene dengan effort sendiri. Tapi takat scholar Petronas yang RM500 ni agak mustahil untuk aku menggunakan kereta. So, aku dengan rajinnye follow makcik aku wat keje. dier senior lecturer kat UPM. Dr. Zumilah bt Zainalaludin nama dier. fakulti ekologi. follow dier wat research, data coding, mastercode development, clerical work. bla3 (boring stuff) akhirnye aku dapt duit dan agak mampu nk beli kereta.

tapi aku tak leh nk buat loan sebab aku tak keje ag n bapak aku sort of cam tak leh wat loan gak. So, aku kene cube sumthing called "sambung bayar". benda ni mmg popular. dier macam kalau kau nk beli kereta and then kau tk leh wat loan, kau carik orng yang tak nk kereta dier, kau sambung bayar kereta dier kat bank. then bile da abis bayar t kereta is urs la. tapi ada black and white agreement bagai. carik punye carik dapat la sorang ni. kawan abg aku. satria. 1.3. tahun 1997.

ni kerata tu. kaler hijau daun pisang.

ok. kire aku bayar orang tu dp 2700. then aku sambung bayar Rm320 sebulan kat bank. dier kata balance ada nk dekat 2 tahun je ag. then kereta tu aku punye. tapi just to be clear kami siap wat surat aku sumpah kat Suruhanjaya sumpah. tapi yang silapnye tak check balance kat bank. mmg salah aku la sebab caya sgt kat orang. tapi tu la. kawan kan?warna kulit pon sama.

then bermula lah episode pimp my ride kereta ni. kereta ni dulu minyak hitam dier leaking, drive shaft dier bengkok, atap dier bocor, clutch da abis, absorber da abis. sumer pon tukar. byk gak ar abis. siap pasang eagle eye.
ntuk sapa2 yang tatau, ni eagle eye. lampu cma bulat ala konon2 cam kete BMW

bumbung da tukar, sumer benda da settle, mata pon da cantik. power amp ada 2. woofer je takda. woofer lek lu. cat dulu. kaler hijau daun pisang wtf. so g la cat. dan tragedi pon bermula


mamat tukang cat ni dier melayu. tauke kedai eagle eye ni yang rekemen. Tauke kedai eagle eye ni cina. Ok la. Jumper la tukang cat tu. mamat dier separa gempal. cerita mmg cantik. dier pandai cat la ape la. dier siap bagi rekemen. kire kalo mamat ni jadik politician mmg smart la. mmg menang la. PAS UMNO sumer leh guling la. aku pon caya. ye la. nampk cam pandai. kereta pon ada 2 3 bijik kat situ. dan yang paling penting die orang melayu. so ape salahnye nk tolong ornag kita. walaupon ada kedai cina offer 2 3 ratus ag murah, tapi takpa. kiter tlg orang kite.


dier janji nk siap 2-3 minggu. tapi cat punye cat tak siap2.. lalu kat kedai kereta tu ada dier letak kat luar. dengan tingkap tak bertutup. call tak berangkat. kedai tutup. last2.. dapt gak jumper. carik kat kedai. dier kata nk ag seminggu. tapi lepas 2 minggu pon tak siap2 ag. pastu cam nk g kedai tu balik cam nk cerita betul2 la. skali tgk kerata tu da kene kopek. (kopek means orang curik la part kereta kau pe sumer )

bateri, distributor, pump and a few parts da kene rembat.

tak yah la kot nk cerita pasal eagle eye( RM600), power amp 2 bijik pe sumer tu(mmg lesap la).  Bengang tu ada. tuhan saja yang tahu. mamat tu tk dapt dikesan. tapi Malaysia ni kecik. Abg aku carik punye carik jumper mamat ni kat JB(aku duduk segamat). aku ingat ag, bapak aku nk patahkan kaki mamat tu. tapi aku cakp jgn. cam pe kau dapt kalau kau nk buat gitu kan? plus mamat ni ada anak kecik ( dier ada bawak skali kt kedai dier). so aku yang hati lembut cam cotton candy ni pn kasik dier chance. repair balik kerata ni. tapi time nk repair tu mamat tu kene tangkap seabb drug possession. 


tapi takpa, carik duit sana sini dapt balik buat sendiri kereta ni. hantar balik cat, beli parts kene rembat. tapi takda da la eagle eye, power amp sumer.

dashboard da berlumpur kaw2 sebab biar lama sgt kat luar. tayar depan size 14 blakang 13. tempat speaker sumer da berlompong bagai.haha.fuck!

kerata ni siap time 3rd week intern. amik masa dalam 6 bulan gitu since 1st hantar. tapi siap gak. walaupon dengan caca merba. aku ingat ag time intern ada abg boilerman ni tanyer aku " aku ni mudu lama nk tnaye. kereta ni kau bawak g drag ke?aku tgk tayar depan besar belakang kecik". aku senyum je sial. nk cerita panjang sgt.

then time nk2 abih intern tu aku call la balik owner lama. aku tanyer dier, braper lama ag nk bayar. sebab dulu kata ag 2 tahun lebih kurang . ni aku bayar tak habis2. tapi owner cam mengelak2. dier kata tatau sumer. last2 aku g cek sendiri kat Maybank Cheng. cek2 balance kereta ni ada ag Rm10, 800.

awesome.

last2 aku pulangkan kerata ni kat owner dier. mule2 owner dier marah sebab dier da angkat kereta laen. so skang dier kene bayar 2 kereta la. tapi aku tk ckap kat dier yang aku da tau aku da kene kencing sebab blance dier byk gile kot lagi. tp aku cakp la baik2. yang aku da tak leh pakai kereta ni sebab dulu intern. so ada duit lebih nk bayar. skang da nk naek UTP, da takda duit nk bayar. abg tu pon terima.


kesimpulannye:
jgn mudah caya kat orang. kalau benda ni melibatkan duit, kadang2 adik beradik pon da luper. tak caya?kau tgk kalau atuk kau tinggalkan harta. tgk makcik2 kau berperang tak.

2ndly, masalah kalau bole settle baek, settle baek. kekerasan tak bawak ke mana. benda ni takkan abis.

3rd. kalau nk wat black and white beli rumah pe bgai, cek btol2 agreement. tanyer orang yang lebih tahu.

sekian.

kenangan.

5 comments:

YA. ya Allah.
mudu, kalau aku kan, aku kuarkan isi perut, usus kecil, usus besar, duodenum, limpa, hati abg tukg cat tu baru aku puas hati kot sob3

chill la..kalao aku ikotkan perasaan, then patahkan kaki dier ke.masok dalam guni ke.kalo kene ngan polis caner?kau puas hati kejap je.. then caner ngan anak bini dier?jgn iktkan hati. ikotkan hati mati, ikutkan rasa binasa

Cam penah dengar je citer ni, tapi di mana ya? hahah

sebab aku yang cerita la kat kedai sate bota aritu.time ada mabuk.

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More