Wednesday, 7 December 2011

Sembang 0


بسم الله الرحمن الرحيم

Hari ni hari Rabu, 7 Dec 2011. Hari ni amik slip ntuk exam nanti. Hopefully my last slip for my degree. Sayu je rasa hati nk tinggalkan UTP. tak lama dah lagi. dalam sebulan je gitu. then thats it. mencari kerja. tapi post kali ni bukan nk dedicate ntuk tunjukkan rasa sedih nk tinggalkan UTP or pasal proses mencari kerja, tapi isu yang lagi penting, pasal MELAYU.

tahukah anda kiter dahulu satu bangsa yang hebat dan agung?eyh jap. ok. aku start balik. aku tau, bile aku tulis ni, mest ada yang terdetik dalam hati yang aku ni bercakp mengenai bangsa tapi kan lagi bagus kalau bercakp mengenai islam?betul. tp kite rujuk balik apa erti melayu. 

menurut perlembagaan melayu adalah orang yang
1) mengamal adat Melayu
2) berbahasa Melayu
3) beragama Islam

jadi bercakp pasal melayu pon secara umumnye aku bercakp pasal orang islam cuma khususnye bangsa melayu. ye la. after all, bangsa kite la paling ramai Islam. Indonesia negara paling ramai penganut umat Islam. (skeptic akan berkata, "mende paling ramai islam. perangai macam sampah, dedah aurat, murtad, bla3") true. tapi masalah tersebut bukanlah masalah yang hanya dialami oleh orang islam berbangsa melayu tapi juga bangsa lain yang beragama islam.

ok berbalik pada topik asal, melayu. tahukah anda kiter dulu sangt kuat dan dikagumi oleh bangsa lain.tak yah nk cerita la pasal ketamadunan melayu melaka sebab korang sumer da familiar dengan tu sumer or pasal panglima awang (orang yang keliling dunia jauh ag awal dari barat) atau cerita mengenai mana datgnye bangsa melayu ni ( aku suke teori yang kiter dikaitkan dengan the lost tribe seperti yang disebut dalam kitab purba kaum yahudi, "the book of mormon"). Tapi malangnye sikit demi sikit kite dilupakan dan dipandang lekeh oleh bangsa laen ( ha aku nampk korang denied dengan menggelang2 kepala. contoh?cube tgk kat UTP, pak gad kiter relak je kene ayam ngan budak foreigner, hahaha).  Tapi adakah kiter dipandang lekeh orang bangsa sendiri?kau nilai sendiri.

pada mulanye aku ingat nk baca buku pasal "the malay dilemma" karya Tun M sebelum tulis entry ni, sebab buku tu mempunyai penerangan yang lebih jelas dari kaca mata seseorang yang mempunyai kredibiliti ntuk bercakp dan menulis isu yang sangat berat dan serius ini.  tapi tu la. Bahasa inggeris dier power sgt n lengthy n takda gamba. ha ha ha. so aku share, video yang menyebabkan aku inspired ntuk menulis entry kali ni.

http://www.youtube.com/watch?v=0cqFVdpt-e0

ouh dem. video tu da kene remove ke?. seb bek aku da donload dulu.tapi naper dier remove?sebab dapt negatif feedback kah?we'll never know. video tersebut dibuat oleh budak LIM KOK WING.



kalau korang dpat tgk video ni, or lagi bagus baca buku "malay dilemma" tu. aku yakin, korang mest akan tersentak dan akan sedar  ape masalahnye bangsa kite ni. tapi aku bagi la kesimpulan tentang video ni. 

masalah yang pertama adalah kiter tak yakin dengan diri kite sendiri. macam aku pon, kalo dalam kelas, ada idea, takut nk share. tkut kene kondem. takut salah. walaupon hakikatnye itu adalah proses pembelajaran. jadi, kalo salah tu bukanlah satu masalah yang besar.

keduanye kite mudah terpengaruh. mcam dier bagi contoh pasal budak mabuk kat Aussie tu. aku tak kata budak local baek. n aku tk kata diri aku baek. tapi ni adalah contoh. kiter mmg senang bergaul tapi kiter mudah terpengaruh. tgk orang tu buat tu kiter nk wat. tgk orang tu buat ini, kiter buat gak. kalo benda yang baek ditirunye takpa, tapi benda2 negatif yang kiter ikotkan. 

ketiga, dier kata, tidak menyeimbangkan kehidupan didunia dan diakhirat. agama tu mmg kiter nye top priority. no doubt bout that. tapi kan sering kali dilaungkan dalam khutbah jumaat

"BERIBADAHLAH KAMU SEAKAN-AKAN KAMU AKAN MATI BESOK, DAN BER KERJALAH KAMU SEAKAN-AKAN KAMU HIDUP UNTUK SELAMANYA."
 
 suka ntuk aku berkongsi status fb member aku, khairi roslim satu ketika dulu yang bunyik nyer

"Sebaik-baik kamu ialah orang yang tidak meninggalkan akhirat kerana dunianya dan tidak meniggalkan dunia kerana akhiratnya" 
Hadis Riwayat Al-Khatib
 
da la kot. kang kalo aku cerita sumer korang tak nk tgk video tu. tgk la video tu. best. nk2 part last. time Tun baca sajak tu. bagi aku, tu adalah satu luahan hati yang jujur. seseorang yang sayangkan bangsanye. aku seriously rekemen korang tgk video ni. tak tgk awal takpa. tgk Tun deklamasi sajak pon jadik la.

aku tak nk tulis panjang sgt sebab aku tau post ni mmg bosan gile. tapi aku rasa benda ni sgt2 perlu ntuk aku share sebab rasa sayang dan cinta kan aku pada agama, bangsa dan tanah airku.
buang yang keruh, ambil yang jernih. semoga post yang bosan ini menjadi peringatan ntuk kiter menjadi lebih baek pada masa akan datg. insya Allah.


p/s= time last post pasal "pengalaman hidup" aku byk dapt feedback dari kawan2. sumer menghulurkan simpati dan ramai cam kondem kata mengalami masalah yang sama dengan peniaga melayu. aku nk highlight kat sini yang tujuaan aku share tu bukan ntuk memburukkan bangsa sendiri. tu semua lebih pada perkongsian. n takda sehari pon selepas aku kene tipu tu aku nyesal yang aku hantar kat kedai melayu tu sebab benda mcam ni bole jadik either aku antar kat kedai melayu or mana2 kedai bangsa sekalipun. dan bukan juga entry itu ditulis ntuk meraih simpati mana2 pihak, aku cume jenis suke bercerita dan berkongsi dengan orang laen. kot2 korang akan deal dengan benda2 macam ni, leh la jadik panduan ye tak?

akhir kata, aku quote kata dari Tun M. dalam akhir kata introduksi bukunye, the malay dilemma.

"indeed, it is most likely to cause despondency among some, and severe resentment among most others. No apologies are offered. what i have written is written with sincerity"

Mahathir b Mohamad.

credit tu luqman hakim sebab tunjukkan aku video tu sampai terhasilnye entry ni dn juga pada Abu Bakar ntuk buku Malay dilemma.


5 comments:

Aku rasa apa yang kau cakapkan ni, bukan masalah Melayu je. Malah, bukan general untuk satu bangsa je, sebab suatu bangsa terdiri drp bebanyak individu.

Jadi, pendapat saya: ini masalah yang setiap orang ada tanpa mengira bangsa atau asal-usul...

Kalau semua orang jujur dalam menilai diri sendiri,
mesti kita akan ingat pasal kesilapan and kelemahan dan sesal yang berlambak tak terhingga.

So... betul cakap mu: buang yang keruh, ambil yang jernih..

So i pun nak minta ampun atas apa-apa silap aku, and jejom membaiki diri..


p/s no awkward moment time jumpa kat kelas, huahuahua

alrite bro. pendapat masing2. ni maybe masalah ntuk bangsa lain gak tapi aku kupas dari sudut bangsa melayu sebab aku bangsa melayu n aku rasa aku takda hak la nk cerita bagi pihak bangsa lain.

nway, tq for the feedback n reading. really appreciate it bro.

no awkward moment at all bro.

aku le buu..sapa ag..jgn ingat aku hanya pro menggunakan puck n rasta.tapi aku juga ada bloggg..haha

kalau tenet slow leh tgk video kat my fb

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More