Duit. Braper byk baru cukup?

Manusia, bile diberikan emas 1 gunung, nescaya akan dimintanya 1 lagi

Sembang 0

Perjuangan yang belum selesai-Tun M

Pengalaman hidup

Sudah jatuh, ditimpa tangga. diberak burung.tertelan skit.

Brain wash

how innocent jokes can mess with ur mind

mudu?pettew?

The origin of mudu

Sunday, 25 December 2011

Pursuit of happyness.

بسم الله الرحمن الرحيم

hari ni 25 Dec 2011. Hari christmas, so cuti. tapi sebb mmg hari ni ahad, cuti, jadik esok pon cutii. ala tapi kat utp hari2 pon cuti. final year la katakan. eyh. tapi dari dulu pon gini.hahhaa. ok adik2 baru masok jgn tiru. Nway, skang mmg tengah sibuk giler ngan FYP, subjek, job hunting, presentation, test, projek. tapi mostly FYP la. such a pain in da ass.  tapi still carik masa nk tulis kat blog. cam da lama je tak tulis..So, kali ni nk cerita la pasal structured interview and CBI ngan PETRONAS.

first of all, pursuit of happyness tu bukan typo. aku tau, dier patut dieja dengan happiness. naper happyness? tu tajuk movie. korang tgk la. best gile kot. inspirational la. pasal sorang ni dier mula2 ok je rasaye. then dier buat bad.bad. bad, investment. beli some machine. tapi susah nk jual. nway, sebab tu dier lost his house, and all the property. so dier homeless and kene fight ntuk sesuap nasik. tapi paling bad skali dier kene tinggal ngan bini dier. tapi best la. tgk caner dier jaga anak dier. caner dier fight his way up to the top. 

ok. ckup pasal title.hahha. back to the main topic. Structured interview. basically petronas punya structured interview terbahagi kepada 3. introduction, role play ngan case study. intro tu biasa la. bebel2..dari mana. course ape. ape pencapaian sumer. then sampai part case study. case study ni, dier kasik article 30 minit before interview. so kau kene present la. ape yang kau nampk. key point. implication and pe cibet sumer. tu ok la. tak susah sgt. tapi yang paling demmit adalah roleplay. ouh jap. yang evaluate aku adalah Dato' Rosti. dier dulu ex-rector UTP. then jadik Unisel nyer rektor. then dier bagi notis 24 jam berenti. tatau naper. ada bau2 politik kot. ok. ni dier Dato' Rosti. really good guy. cool, peramah n funny!
 



Role play aku, as plant manager. so dier kasik la situasi. situasi dier seyes taik complicated. cam ada kwan2 aku kene jadik polis. tenangkan laki/pompuan anak dier ilang. tapi aku nye laen skek. aku jadik plant manager. then 1st thing. barang yang kami produce dier offspec. so caner?ape tindakan kau? then aku cakp la siasat pe sumer. then ok. 2nd card. barnag kau still offspec. so caner?ok then 3rd card. 3rd card ni ada cibet skek. cerita dier, ada pekerja kau. dier kene wat cleaning tank. then dier salah masok tank. pastu dier pengsan sebab bau hazardous fume. (wtf kan?i know!). 2 orang tu masok sepital. serious but stable condition. then nk jadik matter worse, sorang dier mati. (aaarrrrrrrrrrrrrggghhhhhh fffuuuuuu). so, kau kene jawab ngan union n lawyer la. sebab dier nk saman kau kan. sebab tak jaga kebajikan pekerja. then union cam mogok la. mintak naek gaji. then sales manager kau pon datg maki2.sebab barnag yang offspec tu da g market. so depa kene tarik balik sumer barang tu dari market. so akan jejaskan KPI diorang la konon2. then last card aku kene jumper press. sebab kecoh la konon2. pasal aku nyer kilang terok. so ape nk bagitau press. (AAAARRGGHHH WTF!!! naper tak kasik aku jadik polis je cam orang laen?????)

ok SI done. then come CBI. aku tatau CBI stands ntuk ape. mungkin cibimon?cabai?tapi dier cam more kepada sharing la. cerita la pasal pengalaman. n how do u handle it. ape lesson learn. aku cerita pasal kereta. hahah..(refer kat post "pengalaman hidup") tapi aku tak citer full la. aku skip part kene curik tu. aku tak nk jadikkan benda tu complicated sgt. tak nk la dier pity pe sumer. aku pon tak perlukan la sial pity or whatnot. aku just nk cerita caner aku deal ngan crisis je.hahha. then 1 ag dier mintak cerita pasal pengalaman blaja benda yang kau tatau tpai dalam masa yang singkat. so aku cerita pasal projek research mak cik aku kat bchok kelantan. carik 1800 responden identified by MOF dalam masa sebulan.  pastu ada la tanyer ape weakness or strong point. n how do u see urself in 5 years?benda basic gituu.ouh btw, yang interview time ni HR manager PETRONAS. pompuan. baek gile. friendly kaw2. so sapa2 pet yang wat next week, rilek je. cumer prepare la story and answer, cumer jgn gelabah. dier sumer baek2.

ok, tu je kot.hahaha.

p/s: betul la. kata orang. every cloud has a silver lining. kalau aku tak kene kencing pasal kereta tu, aku mungkin takda pe nk cerita kat Dato' Rosti. dier cam interested je. pas interview dier tanyer personally. tapi too bad. aku nye interview kejap gile. like 40 minit je kot. tak cam orang laen sampai sejam. sejam plus. demmit. n CBI cam 20-30 min. 
n for those yang kene wat next week, aku doakan yang terbaek ntuk korang. jgn nervous2. prospect ntuk kite byk tahun depan. harap2 ktier sumer dapt. so dapt la kumpul ag tahun depan. hahaha. ok. bye!



mencapab kejap gambar ensem

Friday, 16 December 2011

Potong kuku mengikut sunnah.

بسم الله الرحمن الرحيم

Hari Jumaat, Dec 16 2011. 1 month from now kiter akan grad dari UTP tercinta ni, untuk budak2 final sem la(Insha Allah). Teringin pula nk post sumthing yang ada faedah skit. ye la. mak lum la. hari jumaat ni. hari yang baek. fikir punye fikir, hurm.. ok. nk share pasal potong kuku mengikut sunnah rasullullah,. 

Research punye research, ada 2 cara aku tgk yang dicadangkan untuk memotong kuku, 
Menurut Imam an-Nawawi, sunat memotong kuku bermula jari tangan kanan keseluruhannya dari jari telunjuk sehingga jari kelingking dan diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelingking seingga ibu jari,

Sementara kuku kaki pula, bermula kaki kanan daripada jari kelingking sehingga ibu jari kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehinggalah ke kelingking.

tapi cara yang kedua pulak agak berbeza sikit dengan cara di atas ntuk kuku tangan tapi sama untuk kuku kaki.
ok. tertib da settle. macam mana pulak dengan hari yang baek untuk memotong kuku?

Daripada Abu Hurairah katanya yang maksudnya : 

"Bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alahi wasallam memotong kuku dan mengunting misai pada hari Juma'at sebelum Baginda keluar untuk bersembahyang."
(HR al-Bazzar dan ath-Thabrani)

Selaen hari jumaat, ada juga hari2 yang baek ntuk potong kuku, tapi ada juga hari yang tak digalakkan ntuk memotong kuku. hari2 yang digalakkan ntuk memotong kuku adalah hari Isnin, Khamis dan Jumaat.
Persoalan seterusnya bagaimana kalau dalam keadaan hadas besar. caner nk potong kuku? (ni bukan ntuk pompuan je. laki pon selalu hadas besar ni haa)

Menurut kitab Al-Ihya', jika seseorang itu dalam keadaan junub atau berhadas besar, jangan dia memotong rambut, kuku atau mengeluarkan darah atau memotong sesuatu yang jelas daripada badannya sebelum dia mandi junub. Kerana segala potongan itu di akhirat kelak akan kembali kepadanya dengan keadaan junub

Potong kuku ni mmg menjadik lumrah ntuk kiter suma. maknanye, nak tak nk kiter mmg akan potong kuku. dan bile potong kuku tu apa salahnye kalo kiter ikut sunnah ye tak?dapt extra pahala.

 sekian.

btw, bile tgk balik stat kat blog aku ni, aku noticed paling hit post "sembang 0". aku tatau lak ramai orang suke post yang macam tu. yang berkaitan dengan melayu and whatnot. or adakah disebabkan oleh tajuk dier "sembang 0" so korang expect benda tu sembang2 0. hahhaha. alrite, tq for all da supports and follow. i really appreciate it. akhir kata, aku end entry kali ni dengan reason kenapa aku buat entry ni.

Apabila mati seseorang anak adam itu, terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara: ٍSedekah Jariah, Ilmu Yang Bermanafaat dan Anak soleh yang berdoa baginya.. 

(riwayat Muslim)


adios amigos!

Sunday, 11 December 2011

Duit. Braper byk baru ckup?

 
بسم الله الرحمن الرحيم

        Aku rasa ni normal soalan yang sumer orang tanyer. Braper byk yang ckup?no one ever know. Tapi izinkanlah aku berkongsi satu dua cerita yang leh skit sebanyak relate ngan isu yang hendak diceritakan diatas. 

Baru-baru ni, UTP ada conduct sumthing called "career placement week". Banyak kompeni datg. dari segagah2 shell, schlumbeger, sehingga ke kampeni yang biasa2 cam suruhanjaya tenaga (hahaha no offense).. semua orang beriya2 dtg kat booth company yang gempak2..siap ada yang camping kat company cam schlumbeger.aker solution or shell. ye la..sumer nk ensure masing2 punye masa depan yang terjamin ye tk? sapa nk keje baguih2 ngan gaji yang besar.. tapi ada gak company yang bajet bagus dengan pekerjanye yang agak gemok dan kerek. nk budak deans list je. kalo civil nk 3.8 n above. bukan gempak mana pon kampeni tu.bo0o0o0. hahha. ok. ckup2.


sumer pon jalan!


sebyk2 kampeni tu, aku hanya dapt panggilan dari proton. ok la. dapt gak. dari takda langsung. (ala sumer orang yang drop resume dapt interview proton). haha..then masa interview tu dier tanyer la macam2..interviewer dier sumpah sempoi..cite2..sembang2..cam borak2..rasanye sumer cm went well..(tapi tak dapt 2nd call pon)..hahha..ni la antara conversation yang aku nk share, n kot2 leh jadik panduan time interview t?


*lepas beberapa minit interview. kire tgh2 session la


PI= pakcik interview

PI: ni nanti bole ke ni?keje benda laen dari bidang awak mechanical ni?


aku:bole sir. bole2..sume benda bole



PI: blaja pasal robot pon ok?ni kat proton ni byk gile kot robot2..t salah tekan bole tertumbuk2 muka awak..bla3


aku: bole sir. saya bole blaja (dalam hati, pe fuck robot?!).

PI: bagus2..ok..tapi saya tgk ni expected salary byk sgt ni..3000..kalo kami offer 2400-2500 ckup?

aku: *paused for about 1 minute. dalam hati. (shit!shit!shit! sebab petronas offer 4500 ntuk fresh grad. beza 2000 kot. n kalo accept offer dier aku ada slim chance ntuk dapt offer petronas. sebab proton ada wat agreement ngan petronas bla3).


ok ckup la sampai situ aku share. mmg aku rasa aku leave bad impression . after all kalo dier kasik 2.5k its still not underpay. just tak leh lawan ngan petronas la. tapi tu bukan fair comparison. sebab petronas duduk dalam oil n gas industry. anyway, balik je aku pk. caner kalo aku tak dapt petronas n aku just blew my  chance with Proton? bak kata orang melayu ' yang dikejar tak dapt, yang dikendudung berciciran".

Damn.

 nway, yang lepas tu lepas la. then dalam 3 minggu lepas, aku g BN career fair. then apply la keje. aku bawak dalam 20 resume (ye btol tu.20.) mana2 ada tulis mech engineer fresh grad, aku letak. then chat la ngan kakak2/abg2 jaga booth tu. pasal gaji sumer. skali rata2 sumer offer rendah. 2.5 tu da byk gile la. n benefit mmg very basic ar. buat aku rasa so bad pasal interview ngan proton. hahaha..sebab compare ngan company laen, proton nye benefit n bonus jauh lagi byk.


time balik tu. all the way from KL aku asik pk 2 benda. braper sebenarnye gaji yang ckup?2.5 ckup ke? nk bayar rumah, kereta, minyak n tol (kalo ada), kumpul duit nk kawen ag. ni kene mintak kurangkan hantaran ni.ha ha ha.  n then aku terpk. aku rasa byk je orang yang hidup ngan gaji lebih rendah dari 2.5k. n siap ada anak ag. cam family aku, much lower than 2.5k kot. ngan 6 orang adik beradik. we survive. ye la. duduk segamat takda tol. tapi harga minyak/beras/ikan sama kot.just kene hidup dengan gaji tu la. jgn la ngan gaji 2.5k nk idop cam orang gaji 5 figures.
ouh, yang kedua, aku pk pasal subway. time tu 1st time aku beli subway. 6 inch origano, sliced ciken, lettuce and tomato, chilli and 1000 island sauce. hahaha. kg kaw2 baru mkn.

  my expectation on how i look like during interview



how i actually look like during interview.haha


ok. aku cerita cam da panjang sgt. tapi cam tak dpt nk reach tajuk dier. byk sgt merepek ni. nway, the point is, duit mmg takkan pernah ckup.kalau dapt gaji 5 figure pon takkan ckup. tu mmg da termaktub dalam sifat kiter. sabda rasullah

 "umat aku kalau diberi 2 bukit emas, nescaya dia akan meminta satu lagi."



So, tips ntuk aku dan rakan2 dalam pencarian kerja nanti. kalau time interview, company offer amaun, if relevant ngan kiter nyer degree and status as a fresh grad, terima lah. keje ntuk few years, gain experience, then kalo ada rezeki, baru lah kite cari kerja yang lebih baik. Dan ntuk rakan2 yang dah dapt kerja, tahniah aku ucapkan. biasanye yang da dapt kerja ni kampeni yang besar2 je. ye la amik orang before grad. bersyukurlah. sebab ramai lagi yang bukan je tak dapt kerja, interview pon tak dapt. 


ntuk rakan2 petronas yang laen, aku doakan kite sumer dapt lepas structured interview t dengan jayanye dan dapt diserap dalam petronas. n whoever reading this, please pray for us, especially me, hahha ntuk dapt buat interview tu dengan jayanye.

*lagu tema petronas maju jaya*

















Friday, 9 December 2011

testing



Wednesday, 7 December 2011

Sembang 0


بسم الله الرحمن الرحيم

Hari ni hari Rabu, 7 Dec 2011. Hari ni amik slip ntuk exam nanti. Hopefully my last slip for my degree. Sayu je rasa hati nk tinggalkan UTP. tak lama dah lagi. dalam sebulan je gitu. then thats it. mencari kerja. tapi post kali ni bukan nk dedicate ntuk tunjukkan rasa sedih nk tinggalkan UTP or pasal proses mencari kerja, tapi isu yang lagi penting, pasal MELAYU.

tahukah anda kiter dahulu satu bangsa yang hebat dan agung?eyh jap. ok. aku start balik. aku tau, bile aku tulis ni, mest ada yang terdetik dalam hati yang aku ni bercakp mengenai bangsa tapi kan lagi bagus kalau bercakp mengenai islam?betul. tp kite rujuk balik apa erti melayu. 

menurut perlembagaan melayu adalah orang yang
1) mengamal adat Melayu
2) berbahasa Melayu
3) beragama Islam

jadi bercakp pasal melayu pon secara umumnye aku bercakp pasal orang islam cuma khususnye bangsa melayu. ye la. after all, bangsa kite la paling ramai Islam. Indonesia negara paling ramai penganut umat Islam. (skeptic akan berkata, "mende paling ramai islam. perangai macam sampah, dedah aurat, murtad, bla3") true. tapi masalah tersebut bukanlah masalah yang hanya dialami oleh orang islam berbangsa melayu tapi juga bangsa lain yang beragama islam.

ok berbalik pada topik asal, melayu. tahukah anda kiter dulu sangt kuat dan dikagumi oleh bangsa lain.tak yah nk cerita la pasal ketamadunan melayu melaka sebab korang sumer da familiar dengan tu sumer or pasal panglima awang (orang yang keliling dunia jauh ag awal dari barat) atau cerita mengenai mana datgnye bangsa melayu ni ( aku suke teori yang kiter dikaitkan dengan the lost tribe seperti yang disebut dalam kitab purba kaum yahudi, "the book of mormon"). Tapi malangnye sikit demi sikit kite dilupakan dan dipandang lekeh oleh bangsa laen ( ha aku nampk korang denied dengan menggelang2 kepala. contoh?cube tgk kat UTP, pak gad kiter relak je kene ayam ngan budak foreigner, hahaha).  Tapi adakah kiter dipandang lekeh orang bangsa sendiri?kau nilai sendiri.

pada mulanye aku ingat nk baca buku pasal "the malay dilemma" karya Tun M sebelum tulis entry ni, sebab buku tu mempunyai penerangan yang lebih jelas dari kaca mata seseorang yang mempunyai kredibiliti ntuk bercakp dan menulis isu yang sangat berat dan serius ini.  tapi tu la. Bahasa inggeris dier power sgt n lengthy n takda gamba. ha ha ha. so aku share, video yang menyebabkan aku inspired ntuk menulis entry kali ni.

http://www.youtube.com/watch?v=0cqFVdpt-e0

ouh dem. video tu da kene remove ke?. seb bek aku da donload dulu.tapi naper dier remove?sebab dapt negatif feedback kah?we'll never know. video tersebut dibuat oleh budak LIM KOK WING.

video


kalau korang dpat tgk video ni, or lagi bagus baca buku "malay dilemma" tu. aku yakin, korang mest akan tersentak dan akan sedar  ape masalahnye bangsa kite ni. tapi aku bagi la kesimpulan tentang video ni. 

masalah yang pertama adalah kiter tak yakin dengan diri kite sendiri. macam aku pon, kalo dalam kelas, ada idea, takut nk share. tkut kene kondem. takut salah. walaupon hakikatnye itu adalah proses pembelajaran. jadi, kalo salah tu bukanlah satu masalah yang besar.

keduanye kite mudah terpengaruh. mcam dier bagi contoh pasal budak mabuk kat Aussie tu. aku tak kata budak local baek. n aku tk kata diri aku baek. tapi ni adalah contoh. kiter mmg senang bergaul tapi kiter mudah terpengaruh. tgk orang tu buat tu kiter nk wat. tgk orang tu buat ini, kiter buat gak. kalo benda yang baek ditirunye takpa, tapi benda2 negatif yang kiter ikotkan. 

ketiga, dier kata, tidak menyeimbangkan kehidupan didunia dan diakhirat. agama tu mmg kiter nye top priority. no doubt bout that. tapi kan sering kali dilaungkan dalam khutbah jumaat

"BERIBADAHLAH KAMU SEAKAN-AKAN KAMU AKAN MATI BESOK, DAN BER KERJALAH KAMU SEAKAN-AKAN KAMU HIDUP UNTUK SELAMANYA."
 
 suka ntuk aku berkongsi status fb member aku, khairi roslim satu ketika dulu yang bunyik nyer

"Sebaik-baik kamu ialah orang yang tidak meninggalkan akhirat kerana dunianya dan tidak meniggalkan dunia kerana akhiratnya" 
Hadis Riwayat Al-Khatib
 
da la kot. kang kalo aku cerita sumer korang tak nk tgk video tu. tgk la video tu. best. nk2 part last. time Tun baca sajak tu. bagi aku, tu adalah satu luahan hati yang jujur. seseorang yang sayangkan bangsanye. aku seriously rekemen korang tgk video ni. tak tgk awal takpa. tgk Tun deklamasi sajak pon jadik la.

aku tak nk tulis panjang sgt sebab aku tau post ni mmg bosan gile. tapi aku rasa benda ni sgt2 perlu ntuk aku share sebab rasa sayang dan cinta kan aku pada agama, bangsa dan tanah airku.
buang yang keruh, ambil yang jernih. semoga post yang bosan ini menjadi peringatan ntuk kiter menjadi lebih baek pada masa akan datg. insya Allah.


p/s= time last post pasal "pengalaman hidup" aku byk dapt feedback dari kawan2. sumer menghulurkan simpati dan ramai cam kondem kata mengalami masalah yang sama dengan peniaga melayu. aku nk highlight kat sini yang tujuaan aku share tu bukan ntuk memburukkan bangsa sendiri. tu semua lebih pada perkongsian. n takda sehari pon selepas aku kene tipu tu aku nyesal yang aku hantar kat kedai melayu tu sebab benda mcam ni bole jadik either aku antar kat kedai melayu or mana2 kedai bangsa sekalipun. dan bukan juga entry itu ditulis ntuk meraih simpati mana2 pihak, aku cume jenis suke bercerita dan berkongsi dengan orang laen. kot2 korang akan deal dengan benda2 macam ni, leh la jadik panduan ye tak?

akhir kata, aku quote kata dari Tun M. dalam akhir kata introduksi bukunye, the malay dilemma.

"indeed, it is most likely to cause despondency among some, and severe resentment among most others. No apologies are offered. what i have written is written with sincerity"

Mahathir b Mohamad.

credit tu luqman hakim sebab tunjukkan aku video tu sampai terhasilnye entry ni dn juga pada Abu Bakar ntuk buku Malay dilemma.


Sunday, 4 December 2011

Pengalaman hidup

In the name of Allah, the most gracious, the most merciful.

Hari Ahad. Bosan plak. Teringin nk update blog. Tgk blog orang sini.Tengok blog orang sana. Die citer pasal dier buat ni. Depa citer pasal dier buat tu. aku pon nk gak la cerita aku watpa. Tapi da macam blog perempuan plak. hurm..pikir2 balik aku nk cerita pasal pengalaman hidup la. lagipon macam ada moral je. sharing is caring right? Orang yang pandai dier blaja dari kesilapan orang lain. jadi, kalo ada sorang yang pandai pon jadik la yang bole blaja dari kesilapan aku ni.

Cerita ni bermula time area2 2nd Year pengajian kat UTP. aku cam teringin gile nk guner kereta. teringin tu mmg da lama gile Tapi aku tak kaya cam kawan2 yang laen. So, kalau nk gune kereta, aku kene dengan effort sendiri. Tapi takat scholar Petronas yang RM500 ni agak mustahil untuk aku menggunakan kereta. So, aku dengan rajinnye follow makcik aku wat keje. dier senior lecturer kat UPM. Dr. Zumilah bt Zainalaludin nama dier. fakulti ekologi. follow dier wat research, data coding, mastercode development, clerical work. bla3 (boring stuff) akhirnye aku dapt duit dan agak mampu nk beli kereta.

tapi aku tak leh nk buat loan sebab aku tak keje ag n bapak aku sort of cam tak leh wat loan gak. So, aku kene cube sumthing called "sambung bayar". benda ni mmg popular. dier macam kalau kau nk beli kereta and then kau tk leh wat loan, kau carik orng yang tak nk kereta dier, kau sambung bayar kereta dier kat bank. then bile da abis bayar t kereta is urs la. tapi ada black and white agreement bagai. carik punye carik dapat la sorang ni. kawan abg aku. satria. 1.3. tahun 1997.

ni kerata tu. kaler hijau daun pisang.

ok. kire aku bayar orang tu dp 2700. then aku sambung bayar Rm320 sebulan kat bank. dier kata balance ada nk dekat 2 tahun je ag. then kereta tu aku punye. tapi just to be clear kami siap wat surat aku sumpah kat Suruhanjaya sumpah. tapi yang silapnye tak check balance kat bank. mmg salah aku la sebab caya sgt kat orang. tapi tu la. kawan kan?warna kulit pon sama.

then bermula lah episode pimp my ride kereta ni. kereta ni dulu minyak hitam dier leaking, drive shaft dier bengkok, atap dier bocor, clutch da abis, absorber da abis. sumer pon tukar. byk gak ar abis. siap pasang eagle eye.
ntuk sapa2 yang tatau, ni eagle eye. lampu cma bulat ala konon2 cam kete BMW

bumbung da tukar, sumer benda da settle, mata pon da cantik. power amp ada 2. woofer je takda. woofer lek lu. cat dulu. kaler hijau daun pisang wtf. so g la cat. dan tragedi pon bermula


mamat tukang cat ni dier melayu. tauke kedai eagle eye ni yang rekemen. Tauke kedai eagle eye ni cina. Ok la. Jumper la tukang cat tu. mamat dier separa gempal. cerita mmg cantik. dier pandai cat la ape la. dier siap bagi rekemen. kire kalo mamat ni jadik politician mmg smart la. mmg menang la. PAS UMNO sumer leh guling la. aku pon caya. ye la. nampk cam pandai. kereta pon ada 2 3 bijik kat situ. dan yang paling penting die orang melayu. so ape salahnye nk tolong ornag kita. walaupon ada kedai cina offer 2 3 ratus ag murah, tapi takpa. kiter tlg orang kite.


dier janji nk siap 2-3 minggu. tapi cat punye cat tak siap2.. lalu kat kedai kereta tu ada dier letak kat luar. dengan tingkap tak bertutup. call tak berangkat. kedai tutup. last2.. dapt gak jumper. carik kat kedai. dier kata nk ag seminggu. tapi lepas 2 minggu pon tak siap2 ag. pastu cam nk g kedai tu balik cam nk cerita betul2 la. skali tgk kerata tu da kene kopek. (kopek means orang curik la part kereta kau pe sumer )

bateri, distributor, pump and a few parts da kene rembat.

tak yah la kot nk cerita pasal eagle eye( RM600), power amp 2 bijik pe sumer tu(mmg lesap la).  Bengang tu ada. tuhan saja yang tahu. mamat tu tk dapt dikesan. tapi Malaysia ni kecik. Abg aku carik punye carik jumper mamat ni kat JB(aku duduk segamat). aku ingat ag, bapak aku nk patahkan kaki mamat tu. tapi aku cakp jgn. cam pe kau dapt kalau kau nk buat gitu kan? plus mamat ni ada anak kecik ( dier ada bawak skali kt kedai dier). so aku yang hati lembut cam cotton candy ni pn kasik dier chance. repair balik kerata ni. tapi time nk repair tu mamat tu kene tangkap seabb drug possession. 


tapi takpa, carik duit sana sini dapt balik buat sendiri kereta ni. hantar balik cat, beli parts kene rembat. tapi takda da la eagle eye, power amp sumer.

dashboard da berlumpur kaw2 sebab biar lama sgt kat luar. tayar depan size 14 blakang 13. tempat speaker sumer da berlompong bagai.haha.fuck!

kerata ni siap time 3rd week intern. amik masa dalam 6 bulan gitu since 1st hantar. tapi siap gak. walaupon dengan caca merba. aku ingat ag time intern ada abg boilerman ni tanyer aku " aku ni mudu lama nk tnaye. kereta ni kau bawak g drag ke?aku tgk tayar depan besar belakang kecik". aku senyum je sial. nk cerita panjang sgt.

then time nk2 abih intern tu aku call la balik owner lama. aku tanyer dier, braper lama ag nk bayar. sebab dulu kata ag 2 tahun lebih kurang . ni aku bayar tak habis2. tapi owner cam mengelak2. dier kata tatau sumer. last2 aku g cek sendiri kat Maybank Cheng. cek2 balance kereta ni ada ag Rm10, 800.

awesome.

last2 aku pulangkan kerata ni kat owner dier. mule2 owner dier marah sebab dier da angkat kereta laen. so skang dier kene bayar 2 kereta la. tapi aku tk ckap kat dier yang aku da tau aku da kene kencing sebab blance dier byk gile kot lagi. tp aku cakp la baik2. yang aku da tak leh pakai kereta ni sebab dulu intern. so ada duit lebih nk bayar. skang da nk naek UTP, da takda duit nk bayar. abg tu pon terima.


kesimpulannye:
jgn mudah caya kat orang. kalau benda ni melibatkan duit, kadang2 adik beradik pon da luper. tak caya?kau tgk kalau atuk kau tinggalkan harta. tgk makcik2 kau berperang tak.

2ndly, masalah kalau bole settle baek, settle baek. kekerasan tak bawak ke mana. benda ni takkan abis.

3rd. kalau nk wat black and white beli rumah pe bgai, cek btol2 agreement. tanyer orang yang lebih tahu.

sekian.

kenangan.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More